CORONA MAATREGELEN VOOR ONZE BESTEMMINGEN
IN ZUID- EN MIDDEN-AMERIKA

(op basis van reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken en onze lokale agenten ter plaatse)

ARGENTINIË
Er geldt een oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen) vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit landen waar het coronavirus is vastgesteld, ook voor reizigers uit Nederland, met ingang van 15 maart 2020. In ieder geval tot en met 31 augustus 2020 zullen er geen nationale en internationale vluchten worden toegelaten in Argentinië (uitgezonderd repatriëringsvluchten). Beperkt mogen Argentijnse reizigers terugkomen vanuit het buitenland. Vanaf 1 september 2020 worden vluchten terug van en naar Argentinië wellicht  toegelaten, mits de ontwikkelingen voldoende positief zijn. Onder welke voorwaarden dit plaatsvindt is echter nog onbekend.

Na een periode van versoepeling is de quarantaine periode in Buenos Aires verlengd tot en met 16 augustus 2020, ten gevolge van het stijgende aantal COVID-19 gevallen. Hiermee wordt er helaas een stap terug gedaan. De meeste restaurants en kantoren blijven gesloten, en reizen per openbaar vervoer is niet toegestaan zonder toestemming van overheidsinstanties.

In andere provincies van Argentinië worden de regels inmiddels verder versoepeld en gaan meer winkels open. Hier begon enige weken geleden al de fase van ‘sociale afstand’, waarbij mensen weer de straat op mochten maar wel twee meter afstand tot elkaar dienden te behouden. Bijeenkomsten tot maximaal tien mensen mochten plaatsvinden indien men de afstandsregel nakwam en maximaal 50% van de capaciteit van de ruimte bezetten.

CHILI
Er geldt een oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen) vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De Chileense regering heeft op 18 maart 2020 een inreisverbod ingesteld voor alle buitenlanders die niet in Chili woonachtig zijn en/of niet de Chileense nationaliteit hebben. Bij aankomst geldt er een verplichte quarantaineperiode voor 14 dagen. Het inreisverbod geldt momenteel t/m 29 september. Cruiseschepen mogen t/m 30 september 2020 niet aanmeren in Chili. Sinds zondag 22 maart geldt er een avondklok voor het hele land van 22.00 uur tot 5.00 uur.

Met ingang van 8 april is het verplicht om een mondmasker te dragen bij het gebruik maken van het openbaar en privaat vervoer (o.a. taxi’s, bussen, vliegtuig, trein en metro) en tijdens een bezoek aan supermarkten, apotheken, liften, banken et cetera. In een aantal plaatsen/gebieden door het land heen is er nog sprake van quarantaine, met name enkele wijken in Santiago en Valparaíso evenals in steden als Antofagasta en Calama. Chilenen van 75 jaar en ouder en andere kwetsbare groepen wordt geadviseerd om thuis in zelfquarantaine te blijven en voorzichtig te zijn wanneer zij zich op straat begeven.

Reizigers moeten alle opgelegde maatregelen strikt volgen. Doordeweeks wordt er meer bewegingsvrijheid toegestaan, in het weekend dient de bevolking binnen te blijven. Om naar de supermarkt of apotheek te gaan tijdens een volledige quarantaine, is een speciale toestemming nodig. Als je tijdens de avondklok naar buiten moet, moet je een vrijgeleide aanvragen. Indien een 'cordon sanitario' van toepassing is, betekent dit dat niemand naar of uit de betreffende zone kan reizen zonder vrijgeleide.

In 15 regio’s verspreid over het land zijn sanitaire controles ingesteld, waarbij iedereen aan een temperatuurcontrole wordt onderworpen en een sanitair paspoort moet kunnen laten zien. Je mag niet verder reizen als het paspoort aangeeft dat je een hoog risico hebt of wanneer je koorts hebt. Er worden momenteel nieuwe sanitaire protocollen ingevoerd om langzaamaan hotels weer hun deuren te laten openen voor binnenlands toerisme.

BOLIVIA
Er geldt een oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen) vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het aantal corona besmettingen neemt snel toe. De gezondheidszorg is zwaar overbelast en de kwaliteit van de zorg is over het algemeen niet goed. De mogelijkheden voor inreis en uitreis zijn beperkt. Binnenlands reizen is zeer beperkt mogelijk. Met regelmaat is er sociale onrust, op meerdere plaatsen in het land, zowel vanwege de grote sociaaleconomische consequenties van de quarantaine en pandemie, als vanwege de aanstaande verkiezingen.

Bolivia heeft op 17 maart de noodtoestand uitgeroepen. De landsgrenzen zijn sinds 21 maart gesloten (zowel over land als door de lucht), en sinds 15 juni geldt er een ‘dynamische quarantaine’, met bevoegdheden voor departementen en gemeenten om maatregelen meer of minder te versoepelen. In La Paz werd het beleid eerder versoepeld en mochten mensen tussen 7.00 uur en 18.00 uur naar het werk en met de auto (tot 3 personen) en er is weer (aangepast) openbaar vervoer. Mogelijk wordt het beleid weer aangescherpt. Er staan hoge boetes en gevangenisstraffen op het niet naleven van de voorschriften. De dynamische quarantaineperiode is verlengd tot en met 31 augustus 2020 wegens het stijgende aantal COVID-19 gevallen. Het is nog onduidelijk wanneer het luchtruim open zal gaan.
 
PERU
Er geldt in Peru een oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen) vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Alle grenzen (lucht, land, zee) zijn sinds 16 maart gesloten vanwege de noodtoestand, die is ingevoerd om de verspreiding van corona tegen te gaan. Het lokale vluchtverkeer werd medio juli opgestart maar is wegens de stijging in het aantal COVID-19 gevallen stopgezet. Het is onbekend wanneer internationaal vliegverkeer weer wordt opgestart.

Tot en met 31 augustus 2020 is de noodtoestand van kracht, mogelijk langer. Er geldt een avondklok vanaf 21.00 uur tot 5.00 uur in Lima (in sommige provincies al vanaf een eerder tijdstip). Men mag wel naar buiten om boodschappen te doen, voor een bezoek aan bank, apotheek of een medische instelling, en om een uurtje te sporten in de buurt van hun huis. Een mondkapje is buitenshuis verplicht en iedereen moet 1,5 meter afstand houden. Stap voor stap wordt de quarantaine versoepeld. Een groot deel van de bevolking houdt zich er niet meer aan (zij moeten naar buiten om geld te verdienen), hetgeen over het algemeen wordt gedoogd door politie en militairen. Het aantal nieuwe corona besmettingen per dag neemt in Lima en meerdere andere provincies nog steeds toe.

COLOMBIA
Voor enkele delen in Colombia geldt een rood reisadvies (negatief), dit heeft echter niet met corona te maken, voor het overgrote deel van het land geldt een oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen) vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

In ieder geval tot en met 31 augustus mogen er geen internationale passagiersvluchten meer landen in Colombia. De grenzen met alle buurlanden zijn gesloten. Cruises mogen niet meer aanmeren. Het is derhalve onmogelijk om momenteel naar Colombia te reizen. Hoe het internationale vluchtverkeer na deze datum wordt vormgegeven is nog onduidelijk.

De President van Colombia heeft een 'lockdown' voor het hele land ingesteld van dinsdag 24 maart uur, welke is verlengd tot en met 31 augustus 2020 wegens het stijgende aantal COVID-19 gevallen. De kans bestaat dat deze periode nogmaals verlengd wordt. In Bogotá geldt een strikte quarantaine, net als in de steden Barranquilla, Medellin en Cali. Voor een beperkt aantal doeleinden mag één lid per gezin de straat op, waaronder het doen van boodschappen, kopen van medicijnen, uitlaten van een huisdier, bezoeken aan een dokter en (afhankelijk van de stad) onder bepaalde voorwaarden nabij huis wandelen of sporten. Het dragen van een mondkapje is buiten het huis ten alle tijden en voor mensen van alle leeftijden verplicht. In sommige steden gelden aanvullende maatregelen. Mensen die zich niet houden aan de maatregelen, riskeren hoge boetes en straffen.

De regering heeft versoepelingen doorgevoerd voor belangrijke economische sectoren (industrie, bouw). Die mogen met inachtneming van strikte protocollen weer aan de slag.

ECUADOR
Het huidige reisadvies is oranje (alleen noodzakelijke reizen) vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het aantal coronabesmettingen in Ecuador is hoog. Sinds 16 maart was de noodtoestand van kracht, die per 16 juni nog eens met 60 dagen is verlengd tot 15 augustus 2020.

Sinds 8 mei geldt er een stoplichtsysteem, waarbij gemeenten bepalen hoeveel beperkingen gelden; in aflopende omvang gaat het om rode, gele of groene maatregelen. Het gaat daarbij om zaken als de avondklok, de dag dat je met jouw nummerbord de weg op mag en bedrijven/winkels die open mogen. De kleur van het stoplicht kan per week verschillen, dus informeer goed naar de lokale maatregelen. Er staan hoge boetes en gevangenisstraffen op het niet navolgen van de quarantainevoorschriften.

Vanaf 14 juni vliegt KLM twee keer per week tussen Quito en Amsterdam, vanaf 1 juli drie keer per week. Na aankomst in Ecuador moet je twee weken in quarantaine, in een door de overheid aangewezen hotel.

CUBA
Voor Cuba geldt reisadviescode oranje (alleen noodzakelijke reizen). Sinds dinsdag 24 maart mogen buitenlanders Cuba niet inreizen met uitzondering van:

  • buitenlandse Cubaanse residenten (gaan eerst 14 dagen in quarantaine)
  • vliegtuig- en scheepsbemanningen (worden geconcentreerd en gescheiden gehouden van bevolking).

Dit is op 31 maart aangescherpt: sindsdien kunnen internationale vluchten vanuit Europa niet landen in Cuba en zijn er in het geheel geen reguliere vluchten meer. Langzaamaan wordt vliegverkeer tussen Canada en Cuba weer opgestart, waarbij toeristen enkel op door de overheid toegewezen eilanden mogen verblijven. Voor Europese toeristen is reizen naar Cuba nog niet mogelijk.

COSTA RICA
Vanaf 1 augustus 2020 verwelkomt Costa Rica toeristen uit de Europese Unie. Enkele vereisten om het land te mogen betreden zijn het in bezit zijn van een maximaal 48 uur oude negatieve PCR test en een reisverzekering die de eventuele verplichte quarantaine- en medische zorg vergoedt (in geval van een positieve PCR test tijdens de reis). Daarnaast dien je online een epidemiologische vragenlijst in te vullen. Zie hier een video over het COVID-protocol dat op het vliegveld van San José wordt gehanteerd bij aankomst en vertrek: https://www.youtube.com/watch?v=HoKxOBNswp0

Plaatselijke regels die nageleefd dienen te worden zijn onder meer het dragen van een mondkapje, voldoende afstand houden en ontsmetten. Costa Rica heeft momenteel nog een oranje reisadvies vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken (alleen noodzakelijke reizen).

ALGEMEEN
Alle benoemde bestemmingen in Latijns-Amerika hebben momenteel een oranje reisadvies vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit betekent dat enkel noodzakelijke reizen geadviseerd worden; hier vallen vakanties niet onder.

Het oranje reisadvies impliceert dat het dagelijkse leven op de bestemming ontwricht is, en er een mogelijk inreisverbod geldt. Daarnaast zijn niet alle landen even goed in staat om het aantal coronabesmettingen bij te houden en voldoende passende zorg te verlenen.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de ontwikkelingen op de voet en past het reisadvies aan zodra dat kan. Als gevolg van regionale uitbraken kan het reisadvies voor bepaalde gebieden soms opnieuw worden aangescherpt, en bij grotere uitbraken kan het reisadvies van een heel land geheel wijzigen. Houd hier rekening mee in het plannen van een reis naar een bestemming met een oranje reisadvies.

Wat als je toch zou willen reizen naar een bestemming met een oranje reisadvies? Dan adviseren wij je om je reisverzekering en/of zorgverzekering zorgvuldig voor vertrek na te kijken, en bij eventuele vragen over de polisvoorwaarden contact op te nemen met je verzekeraar. Verzekeraars hanteren in deze tijden namelijk verschillende regels m.b.t. de reguliere dekkingen. Er bestaat geen garantie dat kosten voor repatriëring, gemaakte kosten wegens (verplichte) quarantaine of kosten wegens een ziekenhuisopname (volledig) vergoed worden wanneer deze situaties in verband staan met het coronavirus. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent over eventuele uitsluitingen om teleurstellingen en onvoorziene (hoge) kosten te voorkomen.

Reizigers die vanuit Nederland naar een bestemming met een oranje reisadvies reizen, krijgen het bovendien het dringende advies om na thuiskomst 14 dagen in (thuis)quarantaine te gaan.

Waar vind ik meer informatie over het Coronavirus
RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19
ECDC: https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china
WHO: https://www.who.int/ith/2020-24-01-outbreak-of-Pneumonia-caused-by-new-coronavirus/en/
MINBUZA: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

(NB: Wij doen onze best om de informatie up-to-date te houden maar de informatie op deze pagina kan ook al weer achterhaald zijn. Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.)

 

 

 

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.