LANDEN INFORMATIE

ARGENTINIE

ARGENTINIE KORT

Hoofdstad Buenos Aires
Aantal inwoners ca. 38 miljoen
Oppervlakte ca. 82 x Nederland
Taal Spaans
Religie 90% Katholiek
Tijdsverschil wintertijd: 4 uur vroeger / zomertijd: 5 uur vroeger
Munteenheid Argentijnse Peso
Koers € 1 = ca. 24 ARS
Visum nodig? Nee, kijk voor actuele informatie www.visum.nl
Vaccinaties Actuele info: www.ggd.nl
Voltage 220V
Beste reistijd Patagonie: oktober - maart
Noord Argentinie: september - november | februari-mei
http://www.weeronline.nl/


ARGENTINIE UITGEBREIDT

Argentinië is een land dat door zijn grootte veel variatie in klimaat en landschap kent.

Het heeft een oppervlakte van ca. 3,8 miljoen km2 (ca. 82 x Nederland), een kustlijn langs de Atlantische oceaan van ca. 4.700 km, en een afstand van noord naar zuid van ca. 3.800 km. Het is het op één na grootste land van Zuid-Amerika.

Argentinië kun je globaal indelen in een aantal regio’s: De Pampa’s, de Andes keten, de Cuyo regio, de Chaco, Mesopotamië en Patagonië. Elke regio heeft duidelijk een eigen klimaat, landschap, inwoners en kleding. Argentinië is een republiek, verdeeld in 23 provincies en heeft Buenos Aires als hoofdstad (niet te verwarren met de provincie Buenos Aires).

Bevolking:
In Argentinië wonen ongeveer 38 miljoen mensen. Circa 80% van de bevolking is van Spaanse of Italiaanse origine. Bijna de helft woont in de hoofdstad en in de gelijknamige provincie Buenos Aires.

Klimaat:
Argentinië ligt op het zuidelijk halfrond. Daardoor zijn de seizoenen tegengesteld aan die van Nederland. Als het bij ons winter is dan is het in Argentinië zomer. Het noorden van Argentinië heeft een subtropisch klimaat terwijl het zuiden aan het poolgebied grenst en veel kouder is. In het dichtstbevolkte deel van Argentinië, de provincie Buenos Aires, zijn de zomers warm (40C) met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Er is hier vaak sprake van abrupte temperatuurschommelingen die in 24 uur tijd een verschil van ca. 20C. kunnen bedragen. In Patagonië is het overwegend veel koeler (10-25C) maar kunnen er ook grote veranderingen gedurende de dag voorkomen. De harde wind in Patagonië maakt het gevoelsmatig ook veel frisser. De zon schijnt wel veel. Vanwege het gat in de ozonlaag is de zon bijzonder sterk in het zuiden.

Taal
De officiële taal is Spaans. In de toeristische steden kan men zich redden met Engels, maar in het algemeen is de kennis van vreemde talen niet groot en vooral buiten de hoofdstad nauwelijks aanwezig.

Tijdsverschil:
Tijdens onze wintertijd is het 3 tot 4 uur vroeger in Argentinië. Tijdens onze zomertijd is het 5 uur vroeger.

Geld:
De munteenheid de peso.

Koers: 1 euro = ca. 24 pesos

De Argentijnse peso is in Nederland niet te bestellen. Op het vliegveld in Buenos Aires is er mogelijkheid om direct te pinnen of geld te wisselen. Zowel bij een bank of wisselkantoor kunnen contante dollars en/of euro’s omgewisseld worden. Pinnen kan in de meeste plaatsen. Traveller cheques zijn niet gemakkelijk om te wisselen (hoge commissie). Wij raden niet aan om deze mee te nemen.

Creditcard: De meest gebruikte creditcards zijn: American Express, MasterCard/ ING Mastercard en Visa. Je kunt er steeds vaker mee betalen maar reken er niet op, zorg altijd voor voldoende contant geld.

Reisdocumenten:
Nederlanders hebben voor Argentinië geen visum nodig. Het paspoort moet nog zes maanden geldig zijn op het moment van terugkomst in Nederland. U krijgt een stempel in uw paspoort bij binnenkomst die (meestal) geldig is voor 90 dagen.

Vaccinaties:
Argentinië stelt geen vaccinaties verplicht. In de regel wordt geadviseerd om je in te enten tegen:• DTP (difterie, tetanus, polio)• Hepatitis A. Voor actuele informatie kunt u het beste bij de plaatselijke GGD informeren

Restaurants:
De Argentijnen eten veel later dan wij gewend zijn. De lunch is ongeveer tussen 13.00 en 15.00 uur. Voor het diner kun je meestal niet voor 20.30 uur terecht.

Fooien:
In restaurants en café’s is het gebruikelijk om 10% van het consumptie bedrag als fooi achter te laten. Soms is dit al bij de rekening inbegrepen (servicio incluido).

Internet:
U kunt op heel veel plaatsen internetten in een internetcafe. Steeds meer hotels, restaurants, bars en zelfs tankstations hebben WiFi.

Bellen:
Bellen kan bij zgn. "belwinkels" (o.a. Telefonica). In een afgeschermde cabine kunt u rustig bellen en op een schermpje kunt u zien hoeveel u verbelt. U betaalt achteraf. Mobiel bellen is erg duur. Uw GSM zal alleen werken als hij geschikt is voor internationaal gebruik en de juiste bandbreedtes heeft (850 en/of 1900). Bovendien is het mobiele netwerk in Argentinië nog heel dun en werkt de mobiele telefoon vaak alleen in de grotere steden. De landcode van Argentinie is 00-54
Website over gsm dekking: www.gsmworld.com

Drinkwater:
In het algemeen is het water uit de kraan drinkbaar en veilig, maar wellicht vind u het prettiger en veiliger water in flessen te kopen. Het water uit de kraan kan wel gebruikt worden om mee te koken