SELFDRIVE REIZEN COSTA RICA

INDIVIDUELE REIZEN OP MAAT


Costa Rica is een prachtige selfdrive bestemming voor natuurliefhebbers. Ontdek het land met een huurauto of ga op pad met een auto met daktent, het kan allebei. Hoe avontuurlijk je het wil maken, dat is ook aan jou. In een periode van ongeveer 2 á 3 weken kun veel van dit natuurparadijs gaan zien!

Terwijl Costa Rica slechts 0,03% van het aardoppervlak beslaat, vind je er bijna 6% van de mondiale biodiversiteit. Het land heeft verschillende microklimaten en biedt daardoor een grote variatie in landschappen; van mangrove bossen, tropische stranden en weelderig regenwoud tot vulkanen, mistig nevelwoud en natuurlijke thermale baden. Ook het rijke dierenleven is een goede reden om dit land te leren kennen. Bewonder schildpadden die hier jaarlijks aan land komen om te nestelen, spot tropische vogels en felgekleurde kikkertjes en laat je verrassen door apen, luiaards en vele andere diersoorten in de fantastische natuurparken. Enkele van onze favorieten zijn het nationale park Corcovado, Los Quetzales en Tortuguero.

Tijdens een selfdrive door Costa Rica leg je relatief korte reisafstanden af met zicht op de prachtige landschappen. De wegen zijn overwegend verhard en over het algemeen van redelijke kwaliteit, maar dit neemt niet weg dat er ook matige tot slechte trajecten zijn en dat de bewegwijzering best vaak te wensen overlaat. Zeker tijdens de regentijd is de kwaliteit van sommige wegen minder goed en wordt het uitdagender om te rijden. Al met al biedt Costa Rica een mooie basis voor een selfdrive avontuur!

Wij kunnen een auto met daktent of een huurauto in combinatie met hotelovernachtingen voor je regelen. Daarnaast helpen wij je graag met het vastleggen van de vluchten en excursies.

Wil je je reis anders indelen? Dat is geen enkel probleem, wij passen de routes graag aan naar jouw reiswensen. Al onze reizen worden namelijk volledig op maat gemaakt.

Costa Rica is al geruime tijd weer geopend voor toeristen. Lees hier meer over de corona toelatingseisen voor dit mooie land.

SELFDRIVES COSTA RICA

SELFDRIVE COSTA RICA HIGHLIGHTS

16 dagen vanaf € 2.575,- per persoon

SELFDRIVE COSTA RICA COMPLEET

23 dagen vanaf € 3.895,- per persoon

SELFDRIVE ONTDEK COSTA RICA & PANAMA

16 dagen vanaf € 2.984,- per persoon

SELFDRIVE FAMILIEREIS COSTA RICA

21 dagen vanaf € 2.598,- per persoon

KAMPEERREIS COSTA RICA

26 dagen vanaf € 2.385,- per auto/daktent

PRIVÉ TRANSFERS

Een andere mogelijkheid om door Costa Rica te reizen is om gebruik te maken van een reis met privé transfers; je hebt dan geen zorgen om de juiste route en de locatie van je hotel te vinden, de chauffeur brengt je van A naar B. Ontspan en relax is dan het motto!

Er zijn twee mogelijkheden:

  • Een Spaans sprekende chauffeur die weinig tot geen Engels spreekt maar je wel op de plek brengt waar je moet zijn. Voor verschillende trajecten zullen verschillende chauffeurs ingezet worden waardoor we de prijs relatief laag kunnen houden.
  • Een chauffeur/gids die de gehele reis met jullie op pad is. Deze spreekt Engels en kan jullie veel vertellen over dit mooie en groene land.

In beide gevallen heb je alle vrijheid die ook een selfdrive met zich meebrengt maar kun je lekker om je heen kijken terwijl de chauffeur rijdt. 

Wij maken alle reizen volledig op maat. De reis kan dus naar jouw wensen worden aangepast.

COSTA RICA & PANAMA DELUXE

16 dagen vanaf € 2.195,- per persoon

COSTA RICA KLASSIEK

16 dagen vanaf € 1.865,- per persoon

KAMPEREN IN COSTA RICA

Wist je dat ook kunt kamperen in Costa Rica?

Houdt je van eindeloze natuur, vrijheid in je reis én kamperen? Dan is een reis per 4wd met daktent misschien iets voor jou?

  • Costa Rica leent zich er prima voor om te gaan kamperen.
  • Je overnacht op kleine campings, in het wild of bij bijvoorbeeld een hostal.
  • De campings zijn meestal zeer basic van opzet. Bijna altijd zijn er wel sanitaire voorzieningen en zijn er stroom aansluitingen maar verwacht geen kampwinkel, zwembad, wasmachines of iets dergelijks.

  • Het is toegestaan om wild te kamperen en er zijn fantastisch mooie plekken te vinden!

Bekijk hieronder de 4wd's met daktenten die er te huur zijn:

SUZUKI JIMNY MET DAKTENT

TOYOTA PRADO MET DAKTENT

TOYOTA FORTUNER MET DAKTENT

TOYOTA HILUX MET DAKTENT

TOYOTA LANDCRUISER MET DAKTENT

TOYOTA FJ CRUISER MET DAKTENT

LANDROVER DEFENDER MET DAKTENT

BOUWSTENEN

kun je de reis nog completer maken. Informeer naar de mogelijkheden!

ARRANGEMENT TORTUGUERO

Per bus en boot of vliegen naar/van Tortuguero

ARRANGEMENT CORCOVADO

Ongerept natuurparadijs

WANDELREIS COSTA RICA

Loop van kust tot kust in Costa Rica!

PUERTO VIEJO & BOCAS DEL TORO

Bezoek ook Panama

STRAND ARRANGEMENT COSTA RICA

Nog even relaxen aan het einde van je reis

EXCURSIE PANAMA KANAAL

Vaar door het bekende Panama kanaal!

DAG EXCURSIES COSTA RICA

o.a. Ziplinen, koffietour, paardrijden of Kajakken

OVER COSTA RICA

BESTE REISTIJD

Je kunt zo ongeveer het hele jaar door wel op pad in Costa Rica. Iedere maand heeft weer zijn eigen charme als je op avontuur bent in dit mooie land. Het kan uiteindelijk het hele jaar door regenen, alleen heb je in bepaalde periodes iets minder of meer kans op regenval.

In de basis zijn er twee seizoenen in Costa Rica waar je rekening mee kunt houden. Er is een droge tijd die geldt vanaf medio december tot en met april. Vanaf mei tot en met medio december geldt het regenseizoen, ook wel bekend als het groene seizoen. Je kunt in de periode van mei tot september prima door Costa Rica reizen. Van september t/m november wordt de regen nog wat heftiger en zullen de wegen wel wat modderiger zijn. Bovendien wordt het daardoor uitdagender om te rijden, maar met een flexibele en avontuurlijke instelling is het prima te doen!

December t/m februari
Het droge seizoen is ook wel bekend als het hoogseizoen in Costa Rica. Voordelen van deze periode zijn meer zonuren, helder water om te snorkelen en te duiken en weinig regenval. Dit zijn prima maanden om te ontspannen aan de stranden van de provincie Guanacaste en het schiereiland Nicoya. Ook is het een aanrader om het tropische onderwaterleven te ontdekken, bijvoorbeeld bij Isla Caño, Islas Murciélago of Islas Catalinas. December is een overgangsmaand naar deze drogre periode waarbij zeker de eerste weken van de maand nog enige onzekerheid bieden qua weer. Naar verwachting valt er niet teveel regen en word je verwelkomd in een groen, bloeiend Costa Rica. De periode rond Kerst en Oude& Nieuw is, vanzelfsprekend, wel de duurste en ook drukste periode om naar Costa Rica op reis te gaan.

In de eerste maanden van het jaar heb je kans om bultrugwalvissen te zien aan de Pacifische kust bij Golfo Dulce. Uitstapjes om deze majestueuze zeedieren te aanschouwen zijn mogelijk vanaf Uvita, Dominical en Manuel Antonio. Februari is bovendien de maand waarin de Quetzal vogels beginnen te nestelen. In het nationale park Las Baulas (schiereiland Nicoya) komen tussen november en februari de indrukwekkende lederschildpadden op het strand om hun eieren te leggen, bijzonder om te zien!

Maart & april
Dit zijn overgangsmaanden richting de natte periode; er kan wat regelmatiger een tropische regenbui vallen en er is iets meer kans op bewolking maar nog steeds zijn er relatief veel zonuren aan de Pacifische kust. Het is een prima periode om eropuit te gaan, te snorkelen of te duiken en te genieten van zon aan het strand.

Het landschap in de provincie Guanacaste begint inmiddels wat droger te worden, waardoor de natuur daar minder weelderig is. Er zijn veel (lokale) toeristen in Costa Rica, met als piekperiode Semana Santa (Pasen).
In het nationale park Tortuguero komen vanaf maart tot en met mei lederschildpadden aan land om hun eieren te leggen.

Mei & juni
Het regenseizoen vangt officieel aan, maar mei wordt vaak gezien als een ‘opstartperiode’. De tropische buien vallen vaak aan het einde van de dag of ’s ochtends vroeg. Dit betekent dat je overdag prima eropuit kunt gaan om te genieten van de natuur. Ontspannen op het strand aan de Caribische kunst is een goede keuze tijdens deze maanden, aangezien er in deze regio gemiddeld gezien minder regen valt in deze periode.

Het laagseizoen begint vanaf mei. Dit zorgt voor gunstigere prijzen en minder toeristen in Costa Rica. Rivieren worden weer wat krachtiger, watervallen krijgen iets meer volume: de flora en fauna geniet volop van de regenval.
Tussen mei en oktober bestaat kun je schildpadden spotten op de stranden van het natuurreservaat Camaronal (schiereiland Nicoya) en het nationale park Marino Ballena (centraal Pacifische kust).

Juli & augustus
Vanaf juli en augustus blijft er regenval en bewolking, maar kan het soms iets opklaren aan de Pacifische kust. Het wordt drukker wegens de zomervakanties die Europese toeristen in Costa Rica doorbrengen en de prijzen gaan weer iets omhoog.

In deze periode komen groene zeeschildpadden hun eieren leggen op de stranden van nationaal park Tortuguero. Een hoogtepunt op het strand Playa del Ostional aan de Pacifische kust zijn de zogeheten ‘arribada’s’ van schildpadden. Er komen dan honderden al dan niet duizenden schildpadden aan land om te nestelen. Het hoogtepunt van de arribada vindt plaats tussen augustus en oktober. Daarnaast heb je kans om bultrugwalvissen te zien aan de Pacifische kust bij Golfo Dulce.

September, oktober & november
September, oktober en november zijn de piekmaanden qua regenval in Costa Rica. Soms loopt de regentijd zelfs uit tot medio december. Aan de Pacifische kust is het niet de ideale tijd om aan het strand te relaxen en in oktober is het nationale park Corcovado gesloten. Reizen is mogelijk in deze periode, maar wegens de weersomstandigheden kun je het beste uitwijken naar de Caribische kust. Daar wordt iets minder regenval voorspeld en kun je goed terecht op een van de mooie stranden. Leuk aan deze periode is dat de schildpadeieren uitkomen en vele kleine schildpadjes hun weg naar de zee afleggen. Fantastisch om mee te maken!

Onze conclusie
Wegens klimaatsveranderingen merken wij dat de seizoenen zoals we ze kennen gaan verschuiven. Het wordt steeds moeilijker om het weer goed te voorspellen. Het blijft dus altijd afwachten wat voor weer je krijgt tijdens je reis door Costa Rica. Uiteindelijk wordt Costa Rica dankzij de tropische regenval wel het groene natuurparadijs waar we het hele jaar van kunnen genieten.

Het grootste voordeel is dat er maar weinig dagen zijn waarop het de gehele dag regent; vaak valt er een bui in de ochtend of aan het einde van de dag, waardoor je de rest van de dag prima iets leuks kunt ondernemen. En als het wel regent is het in ieder geval niet koud. Vergeet dan niet je poncho, waterdichte schoenen en een positieve instelling: Pura Vida!


HET VERKEER

Tijdens een selfdrive door Costa Rica adviseren wij je gebruik te maken van een 4wd. Alhoewel Costa Rica veel goed geasfalteerde wegen kent liggen hotels of lodges nog wel eens langs een onverharde weg, soms gaan onze routes over minder goede wegen en tijdens zware regenbuien met veel water op de weg heb je een beter wegligging met 4wd aangedreven auto. Al met al voldoende redenen om te kiezen voor een goed voertuig met een prettig rijcomfort tijdens je reis.

Costa Rica is een relatief compact land waardoor de reisafstanden in km’s vaak meevallen. Snelwegen en de belangrijke wegen in Costa Rica zijn verhard. Er zijn ook enkele tolwegen, dus vergeet niet om contant geld op zak te hebben als je bijvoorbeeld over de Panamericana rijdt. De secundaire wegen in landelijke gebieden en de wegen naar stranden en dorpjes zijn meestal van een zeer matige kwaliteit. Er wordt rechts gereden.

De bewegwijzering is niet altijd duidelijk en er ontbreken regelmatig verkeersborden. Ga goed voorbereid op pad met een gedetailleerde wegenkaart en een handige offline app en/of navigatiesysteem.
Zo geniet je volop van het selfdrive avontuur!

KAART VAN COSTA RICA