SELFDRIVE BOLIVIA HIGHLIGHTS | 18 DAGEN
INDIVIDUELE REIS OP MAAT
INTRO
Deze selfdrive Bolivia Highlights is een mooi avontuur. Het is een reis met een zeer grote variatie in landschappen, kleurrijke markten en mensen in traditionele kledij. Echt een ontdekkingstocht en goed zelf te rijden. Wij hebben deze reis zelf gereden. Er is op de doorgaande wegen amper verkeer op de weg. De steden zijn soms wat drukker maar het is erg verschillend per stad hoe de mensen rijden.
Het is ook een reis die deels over de hoogvlakte (altiplano) in Bolivia gaat. Wij hebben deze reis in Santa Cruz laten starten zodat je langzaamaan naar hoger gelegen gebieden reist. Zo hopen we te voorkomen dat je last van hoogteziekte krijgt en je lichaam kan wennen aan de hoogte.
Deze reis gaat langs de volgende plaatsen:
- Santa Cruz
- Samaipata
- Sucre
- Potosi
- Uyuni
- Copacabana
- La Paz
Mocht je de route anders willen samenstellen dan is het geen enkel probleem. Wij kunnen deze naar jouw wensen aanpassen.
REISBESCHRIJVING
Mocht je de route anders willen samenstellen dan is het geen enkel probleem. Wij kunnen deze naar jouw wensen aanpassen.
DAG 1 EN 2: AMSTERDAM - SANTA CRUZ (ca. 450m)
Na aankomst op de luchthaven van Santa Cruz wordt je opgewacht en naar je hotel in de stad gebracht. De rest van de dag heb je de tijd om te acclimatiseren. Omdat La Paz op bijna 4.000m. hoogte ligt is de kans erg groot dat je last van hoogteziekte krijgt als je hier verblijft. Wij hebben er daarom voor gekozen de reis te laten starten vanuit het veel lager gelegen Santa Cruz (400m).
DAG 3: SANTA CRUZ – SAMAIPATA (ca. 1.650m)
Vanmorgen wordt je rond 09.00 uur opgehaald in je hotel en naar de autoverhuurder gebracht. Na het in ontvangst nemen van de auto kan de selfdrive beginnen. Het eerste deel van de rit voert door de laaglanden. Vanaf La Angostura rijdt je het Andes gebergte in. Je rijdt in ca. 4 uur naar Samaipata. Onderweg kun je nog het pre-Inca fort El Fuerte bezoeken. Dit historische fort is sinds 1999 uitgeroepen als cultureel erfgoed door UNESCO. Het is een eeuwenoud spiritueel centrum van Amazone -, Chaco - en Incaculturen. Het fort staat op de top van de berg en vanaf hier heb je een prachtig zicht over de streek! Na het bezoek rijden jullie door naar Samaipata wat gelegen is in een groene vallei met een aangenaam klimaat. In dit vriendelijke plaatsje kun je nog het Archeologische museum bezoeken.
DAG 4: SAMAIPATA
Je gaat deze dag met een gids (verplicht) een wandeling maken in het Nationaal Park Amboro (nevelwoud). We zijn uitgegaan van een wandeling van ca. 4 uur maar het is ook mogelijk een kortere wandeling van ca. 1 uur te maken. Het is een nog zeer ongerept natuurgebied waar je ook de "giant ferntree" oftewel boomvarens die honderden jaren oud zijn zult gaan zien. Je loopt door bossen van boomvarens, brommelia’s en stromende riviertjes en even later heb je weer prachtige vergezichten over de omliggende bergen. Een heerlijk dag buiten in de natuur.
DAG 5: SAMAIPATA - LA HIGUERA ( 2.150m)
Je gaat op pad vanuit Samaipata en je krijgt als eerste de vallei van Mairana te zien waar er grote kippenfokkerijen zijn en er veel landbouw is. Dan rijd je langs de woestijn van Mataral waar enorm hoge cactussen groeien en via kleine dorpjes kom je in Comarapa aan. Je reist de komende twee dagen over de oude handelsroute naar Sucre. Het deel dat je vandaag rijdt wordt ook wel de Che Guevara route genoemd. Ze gaat deels over verharde maar ook over onverharde wegen met weinig verkeer. Je komt door diverse kleine en authentieke dorpjes en de route heeft een mooie en grote variatie in landschappen.
Wil je in Vallegrande het Ché Guevara Museum bezoeken dan raden we aan tijdig te vertrekken.
Dit museum heeft een behoorlijke collectie foto's van El Ché. Daarnaast kun je het Señor de Malta ziekenhuis bezoeken waar het lichaam van Ché Guevara, na zijn executie, werd getoond aan de wereldpers. Ook kun je nog de begraafplaats bezoeken waar hij enige tijd begraven is geweest. Later is zijn lichaam "verhuisd" naar Cuba.
Na Vallegrande reis je verder door het Andes gebergte over onverharde wegen. Je stijgt naar ca. 2.800m en de uitzichten onderweg op de omringende bergketens zijn prachtig. Op weg naar La HIguera kom je door het authentieke plaatsje Pucará waar het leuk is even te stoppen. Onderweg is er ook kans om Condor's te zien. In La Higuera overnacht je in een eenvoudige maar zeer sfeervolle accommodatie met gedeelde wc/douche en je eet bij kaarslicht!
DAG 6: LA HIGUERA – VILLA SERANO (ca. 2.150m)
Deze dag rijdt je alleen maar over onverharde wegen. De weg slingert door het Andes gebergte heen met wederom prachtige vergezichten en een grote variatie in vegetatie. Je daalt af naar de rivier waarbij het warmer en droger wordt en je opeens enorme cactus bomen ziet staan. Dat te samen met een boom die lijkt op een baobab maakt het een compleet ander landschap dan toen je vanmorgen vertrok. Het is een dag waarbij je amper verkeer tegen gaat komen en pas aan het einde van je rijdag kom je ook weer door enkele dorpjes. Je rijdt dus door leeg en ongerept Boliviaans landschap. Al met al een avontuurlijke rit te noemen.
Villa Serrano is een klein authentiek dorpje waar de inwoners hun eigen gang gaan en jij als toerist best wel opvalt. Het is leuk om hier een tijdje op een van de bankjes van de plaza te zitten en het dagelijks leven van deze mensen aan je voorbij te laten trekken. Het onderkomen is zeer eenvoudig te noemen en ook de eetgelegenheden zijn heel eenvoudig.
DAG 7: VILLA SERANO – SUCRE (ca. 2.750m)
Je rijdt langs/door het plaatsje Tarabuco. Dit plaatsje is bekend vanwege de traditionele markt op zondag in het hart van de Yampará cultuur zondagsmarkt waar veel mensen uit de omtrek naar toe komen, gekleed in hun traditionele kledij, om hun waren te kopen en te verkopen. Dit traditionele marktje staat bekend om zijn mooie handgeweven stoffen. Mocht je hier op zondag willen zijn dan kunnen we de reis hier op aanpassen.
Later op de dag kom je aan in Sucre, de witte stad. Sucre, gesticht in 1538, is één van de rijkste steden van Bolivia. In de koloniale periode was het één van de belangrijkste steden van Latijns- Amerika en het was dan ook in deze stad dat op 6 augustus 1825 de onafhankelijkheid van Bolivia werd uitgeroepen. De nieuwe republiek werd vernoemd naar de grote held uit de onafhankelijkheidsstrijd Simón Bolívar! Zijn rechterhand, generaal Sucre, werd geëerd door de hoofdstad naar hem te vernoemen. Pas veel later heeft La Paz de rol van Sucre, als belangrijkste stad van Bolivia, overgenomen.
DAG 8: SUCRE
Vandaag heb je een hele dag om deze mooie witte stad te verkennen. In deze sfeervolle stad vind je veel Spaans koloniale architectuur en zijn alle gebouwen traditioneel wit geverfd. Het is zeker de moeite waard enkele van de vele fraaie kerken te bezoeken, zoals de kathedraal La Merced (1551) met haar prachtige decoraties in koloniale barokstijl, en de San Felipe, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Bezoek hier zeker ook het klooster la Recoletta met een prachtig vergezicht over de omgeving en ook het textielmuseum raden we aan te bezoeken.
DAG 9: SUCRE – POTOSI (ca. 4.100m)
In ongeveer 3 a 4 uur rijdt je over een goede asfaltweg van 2.800m naar 4.000m! Er is deze morgen eventueel ook nog tijd om Sucre te verkennen. Met het stijgen in hoogte zal ook het landschap weer veranderen. Potosi is de hoogst gelegen mijnstad in de wereld. In deze drukke stad wonen veel studenten. Het heeft een mooi koloniaal centrum met diverse te bezoeken kerken en een klooster.
De stad Potosi is gesticht in 1545 en dankt haar bestaan aan de Cerro Rico (Rijke Berg), een heuvel waar sinds de 16de eeuw enorme hoeveelheden zilver en tin zijn gewonnen. De zilverberg werd in 1544 bij toeval ontdekt door de Indiaanse lama herder Diego Huallpa. Als gevolg van de enorme rijkdommen aan zilver, groeide Potosí uit tot de grootste stad van Latijns – Amerika. Aan het eind van de negentiende eeuw daalde de zilverprijs enorm. Vandaag de dag levert de “rijke berg” voornamelijk tin en andere metalen op, hoewel zilver op kleine schaal nog gewonnen wordt.
DAG 10 : POTOSI – UYUNI (ca. 3.600m)
Vanmorgen heb je tijd om Potosi in te gaan. Je kunt ook een excursie maken de zilvermijnen in of het zilvermuseum bezoeken.
Nog steeds zwoegen de mijnwerkers in de zilvermijn dag in dag uit onder erbarmelijke omstandigheden in extreme temperaturen. Alvorens de mijnen te betreden, brengen de mijnwerkers eerst offerandes aan de god van de onderwereld: “TIO”. Eerst ga je naar de markt om wat coca blaadjes en dynamiet te kopen als geschenk voor de mijnwerkers. Daarna krijg je helm, vest en hoofdlamp en ga je met een Engelstalige gids de mijn in. Hier bezoek je ook de mijngod Tio. Je bepaalt in samenspraak met de gids hoe diep je de mijn in gaat. Bereid je voor op een zware tocht door smalle (soms modderige) gangen met hoge temperaturen. Mensen met claustrofobie, ademhalings – of andere medische problemen doen er verstandig aan niet in het gangenstelsel af te dalen! Dit is een zware tour en dus niet voor iedereen geschikt!
Na de lunch rijdt je in ca. 4 uur naar Uyuni. De uitgestrektheid van het landschap onderweg is indrukwekkend waarschijnlijk zie je diverse kuddes Lama’s grazen en onverwacht kom je door een canyon die vol staat met cactussen! Je overnacht in een klein sfeervol hotel.
DAG 11 : UYUNI | EXCURSIE SALAR DE UYUNI
De gids haalt je op in het hotel. Allereerst bezoek je het treinenkerkhof bij Colchani waar vaak een ijzig koude wind waait. Vervolgens bezoek je in dit dorpje een zoutfabriekje bezoekt. Hier wordt jodium aan het zout toegevoegd en alles gebeurt nog met de hand. De zoutwerkers verkopen souvenirtjes gemaakt van zout. Daarna rijdt je verder, naar de grootste zoutvlakte van de wereld, de oppervlakte bedraagt meer dan 12.000 km². De stralend witte zoutkorst lijkt op een zeer grote sneeuwvlakte en is zeer imposant! Vanaf het dorpje Colchani tot het Incahuasi (het “eiland” met daarop de cactussen) bedraagt enkele reis ca. 80km! In het regenseizoen (dec – feb) staat er water op de vlakte en lijkt het één grote spiegel. Geniet van het avontuur om in een 4wd jeep deze immense vlakte over te steken!
Deze grote zoutwoestijn voelt onwerkelijk en heel speciaal aan! Aan de rand van de zoutvlakte zijn de "Ojos del mar" te vinden. Hier borrelt water naar boven en op sommige plekken kun je zien dat er zoutkristallen worden gevormd. Het en der liggen ook hopen zout te drogen om later verwerkt te kunnen worden.
De zoutvlakte is zo immens groot dat ze samen met de grote muur in China gezien kan worden vanuit de ruimte door de satellieten. De dikte van de zoutkorst varieert van 2 tot 20 meter dikte. Er wordt geschat dat de vlakte 64.000 miljoen ton zout bevat en er ook grote reserves aan Lithium, Mg, Na en Bo te vinden zijn.
Je rijdt uiteindelijk naar Incahuasi wat zoveel betekent als “thuis van de Inca’s. Dit eiland bevindt zich in het midden van de zoutvlakte op ca. 100 km van Uyuni en verrast je met prachtige vergezichten en cactussen die soms wel 10m. hoog zijn. Het landschap is zo immens weids en leeg dat het moeilijk is om dit goed in een foto te vangen. Vooral genieten van het moment dus. Meestal wordt dit alles ook nog eens versterkt door een helderblauwe hemel. Je luncht op het eiland. Na de lunch rijdt je weer terug naar Uyuni.
Je maakt vandaag ook een korte stop bij het eerste zouthotel, dat volledig gebouwd is uit zoutblokken. Het wordt niet meer als hotel gebruikt maar wel als restaurant en museum. Vlak bij het zouthotel staat ook het monument dat is gemaakt toen de Dakar rally hier voor het eerst is geweest.
Mocht je de 3 daagse excursie over de Salar de Uyuni en de omgeving willen maken dan kunnen we de reis hier op aanpassen.
DAG 12: UYUNI – ORURO (3.700m)
Vandaag is het een echte rijdag. Je rijdt over de altiplano op gemiddeld 3.700m. Soms stijg je nog wel naar ca. 4.400m. Het landschap is leeg, heel leeg maar absoluut mooi! Af en toe zie je lamakuddes lopen en je rijdt door kleine dorpjes. Oruro is een stad waar weinig toeristen komen. De accommodatie is dan ook eenvoudiger dan op andere plaatsen.
DAG 13: ORURO – COCHABAMBA (ca. 2.850m)
Ook vandaag is een reisdag over de altiplano. In de omgeving van Cochabamba aangekomen heb je prachtig zicht op de vallei waar deze stad zich bevindt. Doordat deze stad een stuk lager ligt dan waar je de afgelopen dagen bent geweest is het weer een stukje aangenamer qua temperatuur en prettig vertoeven hier. Je levert de huurauto in op de luchthaven.
DAG 14: COCHABAMBA - COPACABANA (ca. 3.900m)
Vroeg in de morgen haalt de transfer je op en vlieg je naar La Paz. Vandaaruit maak je vandaag een excursie naar Tiwanaku (Tiahuanaco) de belangrijkste precolumbiaanse vindplaats van Bolivia, wellicht zelfs van Zuid-Amerika. Men neemt aan, dat het om de oudste beschavingsvorm van de Andesregio (1300 v.C. tot 1200 n.C.) gaat. De fascinerende cultuur, religie evenals de briljante architectonische en astronomische kennis - deze bestonden zo'n 3.000 jaar lang. Tiwanaku was de grootste plaats in zijn tijd; volgens schattingen zou de stad tussen de 20.000 tot 120.000 inwoners hebben gehad. De ruïnes van Tiwanaku bevinden zich op een afstand van ongeveer 72 km van La Paz. Als "cultuurerfgoed van de mensheid" zijn de ruïnes door UNESCO beschermd.
De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Tempel van Kalasasaya, de Piramide van Akapana, de Zonnepoort Intipunku alsmede de ondergrondse tempel, om er maar enkele te noemen.
Je wordt om 8.00 uur opgehaald van je hotel in La Paz om naar Tiwanaku te gaan. Onderweg bezoek je het uitzichtpunt Lloko Lloko waar je van een prachtig uitzicht kunt genieten op de Cordillera Real en het plaatsje Laja, de plek waar La Paz oorspronkelijk werd gesticht. De bezichtiging van de musea en de ruïnes duurt ongeveer 3 uur. Na de lunch vertrek je op weg naar Copacabana, waar rond 18.00 uur deze tour eindigt.
DAG 15: COPACABANA – LA PAZ
Vanmorgen is er tijd om door het stadje te lopen, even over de plaza te wandelen en de Kathedraal te bekijken, naar het haventje te gaan of als je genoeg puf hebt de Kruisweg lopen, langs de 14 Staties de Calvario berg op.
Je bezoekt ook Isla del Sol. Op het eiland zie je in een klein museum pré-koloniale voorwerpen van de Inca- en Tiwanakota cultuur. Tijdens een wandeling van 45 min. naar de Chincana ruïnes zie je Las Pisadas del Sol (afdrukken van de zon) en La Roca Sagrada (de Heilige Rots). Je vaart weer terug om na de lunch richting La Paz te reizen. Je wordt naar je hotel in de stad gebracht. Vandaag is een lunch(pakket) inbegrepen.
DAG 16: LA PAZ
La Paz wordt met haar hoogteligging van 3636 meter beschouwd als de hoogste ‘hoofdstad’ ter wereld. Voor de bouw van de in 1548 gestichte stad, hebben de Spanjaarden de 400 m diepe vallei gekozen om beschut te zijn tegen de schrale wind van de Altiplano. Het klimaat in de stad is daardoor opvallend mild.
Het centrum van de stad is vrij klein en goed te belopen. Er zijn uiteraard de nodige kerken en oude gebouwen in Spaans/ koloniale stijl te zien, maar de echte attractie van La Paz is de sfeer en het kleurrijke straatbeeld met de vele indianen in traditionele kleding zoals de Aymara vrouwen met bolhoeden en wijde rokken. Er zijn veel markten waaronder de zogenaamde heksenmarkt. Hier vind je de meest vreemdsoortige "genees- en hulpmiddelen". Van kruiden tot en met lama foetussen.
Voor vandaag hebben we een excursie door de stad en naar de maanvallei in het programma opgenomen. Mocht je liever er zelf op uit trekken dan kan dat ook natuurlijk.
DAG 17 EN 18: LA PAZ - AMSTERDAM
De transfer brengt je naar de luchthaven voor de vlucht terug naar huis. Een mooie en bijzondere reis is ten einde.
NB: Deze reis gaat over grote hoogte. Om zo veel mogelijk te voorkomen dat je last van hoogteziekte krijgt is de reis zodanig samengesteld dat je stapje voor stapje naar hoger gelegen gebied reist. Zo kan je lichaam wennen aan de hoogte. We adviseren je om informatie over hoogteziekte te lezen.
REISSCHEMA & KAART
REISSCHEMA
Dag 1: Vertrek Nederland
Dag 2: aankomst Santa Cruz
Dag 3: ophalen huurauto - selfdrive naar Samaipata
Dag 4: Samaipata
Dag 5: Selfdrive naar La Higuera
Dag 6: Selfdrive naar Villa Serano
Dag 7: Selfdrive naar Sucre
Dag 8: Sucre
Dag 9: Selfdrive naar Potosi
Dag 10: Selfdrive naar Uyuni
Dag 11: Uyuni - excursie Salar de Uyuni
Dag 12: Selfdrive naar Oruro
Dag 13: Selfdrive naar Cochabamba - inleveren huurauto
Dag 14: vlucht naar La Paz en excursie naar Titicacameer
Dag 15: transfer naar La Paz
Dag 16: La Paz - excursie stad en maanvallei
Dag 17: vertrek uit La Paz
Dag 18: aankomst Nederland
KAART
PRIJS
Prijs vanaf € 2.895,- per persoon | uitgaande van een reis voor 2 personen
NB: omdat prijzen momenteel heel snel wijzigen kan het zijn dat de prijzen op de website niet altijd up-to-date zijn. Onze excuses hiervoor. Wij doen ons best deze actueel te houden.
INCLUSIEF:
- Overnachtingen in kleinschalige B&B's o.b.v. standaard tweepersoonskamers inclusief ontbijt
- Transfers conform reisprogramma
- 11 dagen huurauto bijvoorbeeld Toyota Rav 4wd of gelijkwaardig, standaard CDW verzekering, one-way fee, navigatiesysteem
- Halve dag excursie wandeling nevelwoud NP Ambopata
- Dagexcursie Salar de Uyuni
- Excursie Tiwanaku - Copacabana
- Bezoek Isla del Sol
- Stadsexcursie La Paz, Maanvallei en kabelbaan
- Route-informatie en hotels met gps coördinaten
EXCLUSIEF:
- Internationale en binnenlandse vluchten
- Brandstof huurauto, 2e bestuurder
- Parkeergelden of tolgelden
- Alle entrees van musea en nationale parken tenzij anders vermeld
- Persoonlijke uitgaven, fooien
- Maaltijden en drankjes
- Reis en/of annuleringsverzekering
- Boekingskosten (éénmalig) € 25,-
- Bijdrage calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
OVERIG:
- Deze route is ca. 1600km
- U rijdt overwegend over geasfalteerde wegen, maar ook op onverharde wegen
- De opgenomen excursies zijn met een internationale groep
BOLIVIA MET PRIVÉ TRANSFERS
Wil je in vrijheid door Bolivia reizen maar liever niet zelf rijden?
Wij kunnen privé transfers voor je regelen zodat je heerlijk relaxed op reis kan en niet op de weg hoeft te letten of te gaan zoeken waar het hotel zich bevindt. We kunnen het op twee manieren voor je regelen:
- Een chauffeur die Spaanstalig is en gewend is om met toeristen op pad te zijn. Hij brengt je van de ene naar de andere plaats en onderweg is er ook gelegenheid om te stoppen voor een foto of koffie/lunch pauze.
- Een chauffeur én gids die Duitstalig is. Deze kan je onderweg veel ins en outs vertellen over dit bijzondere land.
In beide gevallen heb je de vrijheid die je ook zou hebben tijdens een selfdrive maar kun je lekker om je heen kijken terwijl de chauffeur rijdt.
Al onze reizen worden volledig op maat gemaakt. De reizen op onze website kunnen dus geheel naar jullie wensen worden aangepast.
OVER BOLIVIA
BESTE REISTIJD BOLIVIA
Bolivia is een land dat in principe het hele jaar door te bereizen is. In het Andesgebergte heb je in de maanden mei - september vaak te maken met mooie heldere en zonnige dagen. Met wat geluk kan het tot nabij de 20 graden komen (in de zon) maar het koelt ook heel snel weer af zodra de zon verdwenen is. De avonden en nachten kunnen behoorlijk fris zijn waarbij een dikke fleecetrui geen overbodige luxe is.
In het regenwoud daarentegen is het weer tropisch vochtig en warm en komen er gedurende het hele jaar (tropische) buien voor.
De beste reisperiode ligt tussen mei en november. Buiten deze maanden om kun je hier ook reizen maar is er van januari t/m april veel meer kans op neerslag.
IS HET VEILIG OM MET EEN HUURAUTO DOOR BOLIVIA TE RIJDEN?
Wellicht vraag je je af of het wel verantwoord is om in Bolivia zelf te gaan rijden? Wij zijn van mening dat als je voldoende ervaring hebt in het zelf rijden op verre en niet-alledaagse bestemmingen het zeker verantwoord is om in Bolivia zelf te gaan rijden.
De rijstijl van de Bolivianen is in het algemeen "slordig" te noemen. In en rondom de grote steden kan het druk zijn en daardoor chaotisch er aan toegaan. Buiten de steden is er vrijwel geen verkeer op de weg en is het daardoor, naar onze mening, prima te doen om hier te rijden. De tweebaans wegen zijn geasfalteerd en overwegend van goede kwaliteit. Verwacht echter geen prachtig geasfalteerde wegen zoals bij ons in Europa. In deze reis zijn er ook enkele trajecten ongeasfalteerd of hebben een slechte kwaliteit asfalt.
Bewegwijzering is maar in heel geringe mate aanwezige en soms helemaal niet. Rijden met een navigatiesysteem raden we dan ook wel aan. De weg zul je in Bolivia ook moeten delen met andere mede- gebruikers zoals paard-en-wagen, los lopende honden en mensen die zich te voet, per ezel of per fiets verplaatsen.
Heb je voldoende ervaring in het rijden in verre oorden dan is deze reis absoluut een geweldig selfdrive avontuur!